Transparenskrav
Novelia Holding AB
Ägarförhållanden
Novelia Holding ägs av Julia Jardéus och Maria Baker (f. 1988 respektive 1987) till 50% vardera. Julia och Maria har varit verksamma inom vård och omsorg sedan 2015, med lång erfarenhet av både ledning och operativt arbete i verksamheter.
Novelia Holding har två dotterbolag Novelia omsorg AB och Novelia Individ AB (under namnbyte).
Novelia Omsorg (allabolag.se)
Novelia Individ (allabolag,se)
Verksamhetsinriktning
Novelia Omsorg AB [559025–6516] startade 2015 och erbjuder träningslägenheter, stödboenden, träfflokal samt familjehem till kommuner i södra och mellersta Sverige. Verksamheterna vänder sig till alla åldrar.
Novelia Individ AB [559188-6592] arbetar med skyddat boende och stödinsatser för familjer sedan 2018.
Vår vision
Novelias vision är att bedriva verksamheter som tydligt fokuserar på meningsfullhet, delaktighet samt främjar den personliga utvecklingen för både deltagare och medarbetare.
Vårt mål
Vårt mål är att alla ska känna sig inkluderade, inspirerade och få möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Stödet är alltid individanpassat med tydliga mål och präglas av en hög grad av delaktighet för den enskilde.
Novelias kvalitetsledningssystem
Novelia har ett ledningssystem i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SOSFS 2011:9. I ledningssystemet arbetar vi med systematiskt förbättringsarbete utifrån de lagar, förordningar och avtal som styr vårt uppdrag. Det finns rutiner i vårt egenkontrollprogram för att upptäcka, förebygga och förhindra fel och brister, rutiner för avvikelsehantering och rutiner för synpunkts- och klagomålshantering.
Företagsledningen sätter mål, tilldelar resurser samt drar riktlinjer vid årets början. Utifrån dessa planerar och utformar verksamhetscheferna/föreståndarna sina verksamheter. Såväl chefer som medarbetare är delaktiga i processen att analysera resultat från föregående års uppföljningar och löpande egenkontroller och ta fram nya mål.
De vanligaste kvalitetsmåtten baseras på den enskildes synpunkter på stöd, service och aktiviteter samt Socialstyrelsens kvalitetsparametrar. Kvalitetsmåtten innefattar: Genomförandeplanens och den löpande dokumentationens innehåll av den enskildes synpunkter och önskemål, resultat och säkerställande efter klagomål, avvikelser eller lex Sarah-rapporter, kvartalsvisa bemötande- delaktighets- och individualiseringsfrågor till varje enskild vid uppföljning av Genomförandeplan, resultat av egenkontroller, mm.
För att säkerställa att ledningssystemet är ändamålsenligt uppbyggt för attplanera, leda, kontrollera, följa upp, utvärdera och förbättra verksamheten på individ- och verksamhetsnivå krävs att arbetsmomenten sätts in i en förbättringsmodell. Novelia har här valt att arbeta utifrån PGSA-hjulet (Planera, Genomföra, Studera, Agera) och Nolans förbättringsmodell.
Kompetensutveckling
Kompetent, nära och tillgängligt ledarskap
Novelia har tagit fasta på att ett kompetent, nära och tillgängligt ledarskap är väsentligt för att värdegrunden blir väl känd och får inflytande i det vardagliga och individanpassade arbetet. Ägaren har därför tagit ett principbeslut att alltid kvalitetssäkra ett nära ledarskap i de verksamheter vi driver. Dessutom vill vi etablera en förändrings- och utvecklingsorienterad ledningsorganisation i varje verksamhet och då är det nödvändigt att ledarnas kompetens, kompetensmix och tid räcker till mer än bara förvaltning.
Kraftfull kompetensutveckling
I Novelia har vi den gemensamma uppfattningen att mycket går att göra bättre inom svensk omsorg genom målmedveten och långsiktig kvalitets- och kompetensutveckling i nära partnerskap med forskningen och våra uppdragsgivare.
Vi som äger Novelia anser att det krävs kraftfulla utbildningsinsatser och en nära samverkan med forskare för att kunna etablera en salutogen omsorg fullt ut.
Kraven på kompetens tar givetvis sin utgångspunkt i de behov som de enskilda har. Vårt Kompetensutvecklingsprogram ska ge medarbetarna verktyg till för individualisering av den enskildes stöd, insatser och service. Därför är metoder och arbetssätt i fokus som utgår från ett individperspektiv, har relationer i fokus och som bidrar till att stärka den enskildes självförtroende och utveckling till den enskildes egen potential. Vi betonar också kunskaper och färdigheter i att kunna möta, stödja och utveckla de enskildas lärande, utveckling, hälsa och välbefinnande.
Medarbetarna ska också ha förutsättningar att kunna utveckla sin kommunikativa förmåga, vilken har en avgörande betydelse i mötet med de enskilda. Vi gör bedömningar utifrån varje medarbetares individuella behov och förutsättningar vilka delar som prioriteras för att säkerställa att vi når den enskildes respektive verksamhetens mål
Specialister och handledare
Koncernen har även specialister och handledare som genomgått högskoleutbildningar och kurser inom en rad relevanta kompetensområden:
- Socionomer (bland annat hot och våld).
- Behandlingspedagoger / Socialpedagog.
- Psykoterapeut, steg 2 samt barnsamtal.
- Psykoterapi, steg 1.
- Musikterapeut.
- EMDR-terapeut.
- Kognitiv beteenderiktad terapi och schematerapi (orienterande utbildning)
Boendestödsutbildning (samtliga). - KASAM – Känsla av Sammanhang.
- Motiverande samtal (MI).
- Återfallsprevention.
- Patriark – Bedömningsinstrument för hedersrelaterat våld.
- Origo – Hedersrelaterat våld.
- Freda – Bedömningsinstrument för våld i nära relation.
- Kommunikationsmodellen Tejpning.
- Metoden Sign of Safety.
- Barn- och ungdomsvetenskap.
- Entreprenaddrift av stödboende och träfflokal inom socialpsykiatri 20/15
- Sida 19/98
- Barns behov i centrum (BBIC).
- Traumamedveten omsorg (TMO)
- COPE-strategier och barngruppsmanual.
- Kälvestensmetoden (certifierad utbildare).
- Positivt föräldraskap, utvecklad av Laurel Krossness (USA).
- Familjeterapi – Nätverksarbete – Sexuella övergrepp på barn.
- ”Trappanmodellen”, utarbetad av Arnell och Ekbom i samarbete med Rädda Barnen.
- Samspel och anknytning.
- Samtal med barn i svåra livssituationer (processorienterad utbildning).
- Att företräda ett barn (Barnahus).
- SLLs kurs om AIDS för cirkelledare.